Kandyzowane orzechy włoskie

Kandyzowane orzechy to chyba najprostszy domowy sposób na słodką przekąskę ze smacznych i bogatych w wartości odżywcze orzechów włoskich. Proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo wciągające – na zjedzeniu jednego orzeszka pokrytego słodkim syropem na pewno się nie skończy 🙂 Świetnie nadają się także jako dodatek do sałatek. Polecam!

Składniki:

Orzechy:

  • 1 szklanka (240 ml) obranych orzechów włoskich

Syrop:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy sobie mate silikonową lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziemy studzić kandyzowane orzechy.

Przygotowujemy też sobie dwa widelce, którymi będziemy rozdzielać świeżo kandyzowane orzechy.

W niewielkiej misce mieszamy cukier, sól i cynamon.

Na nieprzywierającą patelnię z grubym dnem wsypujemy zawartość miseczki i gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści.

Wtedy wrzucamy orzechy i sok z cytryny. Cały czas mieszając gotujemy aż orzechy będą pokryte syropem.

Wówczas szybko wykładamy je na silikonową matę lub papier do pieczenia i widelcami rozdzielamy, aby nie przywarły do siebie. Pozostawiamy do ostygnięcia na kilkanaście minut.

Kandyzowane orzechy są już gotowe do spożycia. Ale uwaga: są pyszne i chrupiące i na pewno nie poprzestaniecie na jednym 🙂

Świetnie nadają się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *