Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy jak ten na budyń czekoladowy! Wystarczy wrzucić składniki do blendera, zmiksować i gotowe. Ten budyń czekoladowy to właśnie taka ekspresowa słodka przekąska – idealna na wizytę niezapowiedzianych gości, szczególnie z dziećmi, ale nie tylko 🙂 A co więcej, taki budyń to samo zdrowie: bez przetworzonych składników takich jak cukier (bo słodzony bananami), za to z bogatym w własności odżywcze siemieniem lnianym* i całkowicie bez laktozy i glutenu (gdyby ktoś potrzebował). Jednym słowem – deser dla każdego 🙂 Polecam!
*Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach siemienia lnianego znajdziecie np. tutaj.
Fanom takich prostych deserów polecam domowe wegańskie monte, deser czekoladowy w pucharku, czekoladowa panna cotta , truskawkowa panna cotta, ananasowy deser lodowy.
Składniki:
Budyń:
- 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki
- 2 duże dojrzałe banany (około 400 g przed obraniem ze skórki)
- 1/2 szklanki (120 ml) mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka (15 ml) niesłodzonego kakao (ja używam kakao z wiatrakiem)
- 2 łyżki (30 ml) gładkiego 100% masła orzechowego (lub migdałowego)
Dodatki:
- 1 mały banan
- płatki migdałowe i/lub kokosowe
Wykonanie:
W blenderze miksujemy mleko kokosowe z pokrojonymi w plasterki bananami, siemieniem lnianym, kakao i masłem orzechowym na gładką masę.
Budyń rozlewamy do szklanek i gotowe! Można wcześniej przybrać szklanki plasterkami banana.
Konsumujemy od razu albo wstawiamy budyń do lodówki do czasu aż przyjdą goście albo pora na deser 😀
Smacznego!
Mariola
**Przepis zainspirowanym tym.
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
- Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂