Koreańskie bulgogi z tofu i brokułów

Koreańskie bulgogi to popularne koreańskie danie, które tradycyjnie jest niewegańskie. Ale w roślinnej wersji też można je robić 🙂 Kiedyś podałam Wam przepis na bulgogi z boczniaków, a dzisiaj z tofu i brokuła. Oczywiście sekretem jest sos, który sprawia, ze całość smakuje wybornie. Bulgogi z tofu to idealne danie na obiad, kolację albo lunch do pracy. Polecam 🙂

Składniki:
  • 300 g twardego tofu naturalnego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 niewielkiego brokuła
  • sos:
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
  • szczypiorek lub pietruszka oraz ziarna sezamu do dekoracji
  • olej do smażenia

*Tutaj znajdziecie przepis na bulgogi z grzybów boczniaków.

Wykonanie:

Tofu odciskamy z wody ręcznikiem papierowym i kroimy na niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone tofu.

Smażymy na średnim ogniu aż wszystkie ścianki kostek tofu będą ładnie zarumienione.

W czasie gdy tofu się smaży przygotowujemy sos. Drobno siekamy obrane ząbki czosnku, wrzucamy je do miseczki, dodajemy do nich sos sojowy, olej sezamowy i syrop z agawy do smaku. Mieszamy i dosypujemy ziarna sezamu.

Gdy tofu jest już zarumienione dodajemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę i brokuła pokrojonego w niewielkie kawałki. Mieszamy i smażymy przez około minutę. Następnie polewamy sosem i smażymy przez około 3 minuty do jakiś czas mieszając.

Koreańskei bulgogi z tofu i brokuła podajemy z ryżem, komosą ryżową albo kaszą. Koniecznie posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie zieleninką 🙂

Smacznego!