Szwedzki tort kanapkowy – Smörgåstårta

Wiecie, jaki jest najłatwiejszy tort pod słońcem? Szwedzki tort kanapkowy – Smörgåstårta! Jak dobrze się domyślacie, jest to tort zrobiony z kromek pieczywa przekładanych ulubionymi pastami i warzywami 😀 W Szwecji to obowiązkowa potrawa na imprezowym stole, a także popularny tort urodzinowy, serio! 🙂 Smörgåstårta to tort, który każda osoba może zrobić (dziecko też, gdy przygotujesz mu składniki 🙂 ). Idealny na śniadanie, kolację i przekąskę – zamiast tradycyjnych kanapek 🙂 W każdym razie polecam!

Przykładowe składniki*:

*można zamienić je na inne pasty roślinne, majonez wegański, użyć kiełbasy roślinnej, wegański bekon z grzybów świeży szpinak – wszystko, co lubicie i zmieści się między kromki 😉

Wykonanie:

W pierwszym kroku, odkrajamy skórkę z kromek chleba tak jak pokazano na zdjęciu.

Na desce do krojenia lub talerza, układamy cztery kromki chleba i smarujemy je grubą warstwą humusu.

Przykrywamy kolejnymi czterema kromkami chleba. Smarujemy grubo pastą buraczkową. Przykrywamy czterema kromkami chleba. Smarujemy grubszą warstwą guacamoli. Przykrywamy pozostałymi czterema kromkami chleba.

Wierzch i boki tortu smarujemy kremowym serkiem roślinnym, a następnie dekorujemy świeżymi warzywami i zieleniną według uznania 🙂 I tort mamy gotowy!

Chłodzimy go przed podaniem, a potem przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂