Tort z kremem dyniowym to idealny tort na jesień, bo oprócz smakowicie przyprawionej dyni, ma w sobie konfitury z wiśni, które swym smakiem przypominają o niedawno minionym lecie. Pychotka 🙂 Zachęcam do wypróbowania!
Składniki (na małą foremkę tortownicy):
Biszkopt (potrzebujemy takie trzy):
- 1/3 szklanki (80 ml) zwykłej mąki pszennej (może być też np. orkiszowa typ 550)
- 1 łyżka (15 ml) brązowego cukru (lub ksylitolu albo erytrytolu)
- 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (ja używam sojowego)
- 1 łyżka (15 ml) oleju roślinnego (nie kokosowego!)
- 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia
Krem wiśniowy:
- 1/3 szklanki (80 ml) wody
- 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej
- 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu https://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/
Krem dyniowy:
- 1 1/2 szklanki (360 ml) puree z dyni
- 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez dobę w lodówce
- 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- syrop z agawy (do smaku)
Krem czekoladowy na wierzch:
- domowa nutella bez cukru z tego przepisu https://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/
albo
- aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu https://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/
- Dodatkowo:
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody
Wykonanie:
Biszkopt:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem roślinnym.
Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy.
W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.
Potrzebujemy TRZY takie biszkopty do naszego torta.
Krem wiśniowy:
Gdy biszkopty się upieką przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu.
Do garnku z grubym dnem wlewamy wodę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji kisielu. Gdy kisiel jest gootwy, dodajemy domowe konfitury z tego przepisu https://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ (ewentualnie można biszkopty przełożyć masą z mrożonych wiśni z tego przepisu https://lamarida.pl/2020/05/21/tort-orzechowy-z-kremem-wisniowym/).
Krem dyniowy:
Purre z dyni przeciskamy przez drobne sito, żeby pozbyć się grudek nierozdrobnionych przy miksowaniu upieczonej dyni w blenderze.
Następnie, przekładamy je do większej miski, dodajemy stałą mleko kokosowe, przyprawy i mieszamy dokładnie . Słodzimy do smaku syropem z agawy albo syropem klonowym (lub daktylowym albo ryżowym).
Przestudzone i posmarowane ponczem biszkopty przekładamy jedną warstwą kremu wiśniowego i drugą kremem dyniowym.
Krem na wierzch:
Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem na wierzch. Polecam domową nutellę bez cukru z tego przepisu (zwykle dodatkowo dodaję do blendera około 3 łyżki płynnego oleju kokosowego przed miksowaniem) https://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitną polewę czekoladową z tego przepisu https://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/.
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy wierzch i boki kremem czekoladowym. Dekorujemy ulubionymi owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzony.
Fanom tortów polecam tort makowy z brzoskwiniami, koktajl dyniowo-pomarańczowy, dyniowe kluski gnocchi, zupę dyniową z soczewicą, drożdżowe bułeczki z dynią.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Na sam widok zdjęć zrobiłem się głodny 😀