Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno

Zamiast zwykłych kanapek można zrobić roladki. Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego,  chrupiące warzywa i gotowe. Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji, które można dowolnie modyfikować według uznania i zawartości lodówki 🙂 Roladki z tortilli to idealna przekąska na domową imprezę. Ale nie tylko! Dzieci też je bardzo lubią, bo zgrabnie wyglądają, są kolorowe i przykuwają uwagę intrygując zawartością 🙂 Polecam!

Składniki:

Wersja 1:

Wersja 2:

  • kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie
  • smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez
  • wędlina wegańska w plasterkach
  • liście świeżego szpinaku
  • pomidor
  • ogórek świeży

Wersja 3:

Wykonanie:

Przygotowujemy beztłuszczowe tortille z batatów według tego przepisu albo używamy tych ze sklepu.

Smarujemy dowolnie wybraną pastą, układamy plasterki wędliny lub sera żółtego, pomidora, ogórka, papryki i zieleninę.

Ciasno zawijamy tortillę w rulon i zawijamy w folię aluminiową lub plastikową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po upływie tego czasu wyciągamy z folii, kroimy, wbijamy wykałaczkę i nabijamy gruby plasterek świeżego ogórka lub oliwkę.

Smacznego!

 

Jedna myśl na temat “Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *