Home Przekąska Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno

Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno

1 komentarz

Roladki z tortilli to idealna przekąska na domową imprezę. Ale nie tylko! Zamiast zwykłych kanapek można zrobić przecież takie roladki! Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego,  chrupiące warzywa i gotowe. Dzieci też je bardzo lubią, bo zgrabnie wyglądają, są kolorowe i przykuwają uwagę intrygując zawartością 🙂 Polecam!

roladki z tortilli

Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji nadzienia roladek z tortilli, które można dowolnie modyfikować według uznania i zawartości lodówki 🙂

roladki z tortilli

roladki z tortilli

Składniki:

Wersja 1:

Wersja 2:

  • kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie
  • smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez
  • wędlina wegańska w plasterkach
  • liście świeżego szpinaku
  • pomidor
  • ogórek świeży

Wersja 3:

Polecam również inne smarowidła do tortilli, np. pastę ze słonecznika, pasztet z soczewicy, humus z grillowaną papryką, humus z dynią, pasta z bakłażana, pasta z pieczonych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Przygotowujemy beztłuszczowe tortille z batatów według tego przepisu albo używamy tych ze sklepu.

Smarujemy dowolnie wybraną pastą, układamy plasterki wędliny lub sera żółtego, pomidora, ogórka, papryki i zieleninę.

Ciasno zawijamy tortillę w rulon i zawijamy w folię aluminiową lub plastikową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po upływie tego czasu wyciągamy z folii, kroimy, wbijamy wykałaczkę i nabijamy gruby plasterek świeżego ogórka lub oliwkę. I możemy serwować efektownie wyglądające roladki z tortilli 🙂

Na imprezowy stół polecam również łódeczki, kwiatki warzyw, sówki z wafli ryżowych, jabłka z masłem orzechowym.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

posmakujto! 8 grudnia, 2017 - 1:16 am

Świetna przekąska! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.