Roladki z tortilli to idealna przekąska na domową imprezę. Ale nie tylko! Zamiast zwykłych kanapek można zrobić przecież takie roladki! Wystarczy kilka placków tortilli, ulubione smarowidło, plasterki wędliny lub sera żółtego, chrupiące warzywa i gotowe. Dzieci też je bardzo lubią, bo zgrabnie wyglądają, są kolorowe i przykuwają uwagę intrygując zawartością 🙂 Polecam!
Poniżej przedstawiam kilka najpopularniejszych wersji nadzienia roladek z tortilli, które można dowolnie modyfikować według uznania i zawartości lodówki 🙂
Składniki:
Wersja 1:
- kilka tortilli lub placków roti według tego przepisu lub kupionych w sklepie
- humus według tego przepisu lub takiej receptury
- ogórek konserwowy według tego przepisu
- wędlina wegańska w plasterkach
- papryka słodka
Wersja 2:
- kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie
- smalec wegański według tego przepisu lub domowy majonez
- wędlina wegańska w plasterkach
- liście świeżego szpinaku
- pomidor
- ogórek świeży
Wersja 3:
- kilka tortilli według tego przepisu lub kupionych w sklepie
- pasta buraczkowa według tego przepisu lub pesto szpinakowo-bazyliowe
- wegański ser żółty według tego przepisu
- ogórek świeży
- rukola
Polecam również inne smarowidła do tortilli, np. pastę ze słonecznika, pasztet z soczewicy, humus z grillowaną papryką, humus z dynią, pasta z bakłażana, pasta z pieczonych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Przygotowujemy beztłuszczowe tortille z batatów według tego przepisu albo używamy tych ze sklepu.
Smarujemy dowolnie wybraną pastą, układamy plasterki wędliny lub sera żółtego, pomidora, ogórka, papryki i zieleninę.
Ciasno zawijamy tortillę w rulon i zawijamy w folię aluminiową lub plastikową. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po upływie tego czasu wyciągamy z folii, kroimy, wbijamy wykałaczkę i nabijamy gruby plasterek świeżego ogórka lub oliwkę. I możemy serwować efektownie wyglądające roladki z tortilli 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Świetna przekąska! 🙂