Pasta buraczkowa – humus buraczany bez cieciorki :)
Dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba i dip na imprezę. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie” i robi furrorę 🙂
Czytaj dalej „Pasta buraczkowa – humus buraczany bez cieciorki :)”
Tarta wytrawna, czyli wegański quiche brokułowy
Tarta wytrawna, inaczej quiche (czyt. kisz), tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, dużo brokuła, smakowite grzyby (albo inne ulubione warzywa) w bazyliowo-oreganowej masie z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? 🙂
Czytaj dalej „Tarta wytrawna, czyli wegański quiche brokułowy”
Domowy popcorn
Popcorn kojarzył mi się bardzo negatywnie – niezdrowy, tłusty i niesamowicie słony. Jak się go jednak odpowiednio przyrządzi, to może być bardzo zdrową przekąską. Wymienię tylko, że jest bezglutenowy, bogaty w błonnik, białko, antyoksydanty, witaminę B, mangan i magnez*. Zaletą popcornu jest to, że można go jeść na różne sposoby – bez żadnych dodatków, z solą, z przyprawami, na słodko – i dlatego się nie znudzi. A za każdym razem będzie smaczny i pożywny 🙂
Pudding z matchą i nasionami chia
Na dobry i zdrowy początek dnia proponuję pudding z nasionami chia i zieloną herbatą matcha. Pudding ten wspaniale syci i pysznie smakuje, a zawarte w nim składniki mają dobroczynne działanie na nasz organizm. Podany z kolorowymi owocami i smakowitymi dodatkami, pięknie zaprezentuje się na stole i zachwyci wszystkich gości 🙂
Curry z ziemniaków
Bogate w mnóstwo zdrowych wspaniałości, które przyjemnie zapełnią żołądek i ucieszą ducha 🙂 Polecam to smakowite curry z ziemniaków nie tylko dla amatorów orientalnej kuchni.
Smażone tofu w plasterkach
Tofu, czyli serek sojowy jest cennym źródłem białka pochodzenia roślinnego, jak i roślinnych tłuszczów nienasyconych, witamin i składników mineralnych. Dziś proponuję go w wersji chrupiących plasterków o smaku czosnku*. Można je podawać solo lub z pieczywem. Wygodne do zabrania na lunch do pracy lub szkoły czy też na piknik, bo znakomicie smakują na zimno. Polecam 🙂
Wegański bekon z grzybów portobello
Wegański bekon z grzybów portobello to po prostu pyszne grillowane grzybki, które dzięki marynacie z wędzonej słodkiej papryki i sosu BBQ smakują iście “bekonowo”. Polecam 🙂
Deser czekoladowy z owocami w pucharku
Pewnie zdarza się Wam mieć wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i nie mieć nic pod ręką? U nas ten problem jest rozwiązany, bo w takiej sytuacji przyrządzam ten oto deser czekoladowy z samych zdrowych i naturalnych składników. Bardzo też się przydaje w razie wizyty niezapowiedzianych gości 😀 Polecam!
Owsianka z kurkumą
Kurkumę dodaję do wielu potraw, jedną z nich jest owsianka. Pyszna, zdrowa, sycąca, prosta w wykonaniu, pełna błonnika i naturalnie słodka, dzięki dodanym owocom. Idealnie nadaje się na śniadanie dla całej rodziny, nasze pociechy ją uwielbiają 🙂
Seleryba
Zawsze bardzo lubiłam ryby i były one tym zwierzęcym produktem, który odstawiłam na końcu. Tęskno mi było za nimi i zaczęłam szukać przepisu na coś podobnego w smaku. I byłam mile zaskoczona, kiedy przetestowałam przepis Jadłonomii i nie mogłam uwierzyć jak “rybowo” smakuje 🙂
Wegański rosół
Wytrawny omlet bez jajka
Gdy kiedyś słyszałam słowo omlet, to od razu myślałam o jajkach. Jednak mnie udało się wymyślić bezjajeczną wersję – ktoś powie, że w takim razie to nie omlet 😛 . W każdym razie, wszyscy lubimy tego omleta bez jajka, a nadaje się on zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację 🙂 Szczególnym fanem tego wegańskiego omleta jest Najstarszy i to jest jego ulubiona, obok granoli, propozycja na śniadanie.
Co to jest hospicjum dla dzieci?
Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki
Kiedyś myślałam, że ser wegański można zrobić tylko z soi albo z orzechów. Ale okazuje się, że nie tylko. Otóż okazuje się, że z płatków owsianych i batatów można zrobić pyszny, zdrowy i naturalny w składzie ser wegański. Polecam!
Czytaj dalej „Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki”